Växter giftiga för räkor

Växter giftiga för räkor

 

 

 

Är vissa växter verkligen giftiga för räkor? Här är min erfarenheter av växter och räkor.

 

Köpte lite nya växter till mitt 54l räknano som huserar hemma hos min pojkvän. 5 krukor cryptocoryne wendtii 'Tropica' blev det. Dessa är fina, lättskötta och växer långsamt så dom blev perfekt. Lade en beställning hos akvarieplantor.se, det var en beställningsvara så jag antar att dom bara packades om innan dom skickades till mig. Väl hemma plockades dom upp och ur sina krukor. Bröt isär dom i mindre buntar, rensade bort blad som såg fula, skadade eller satt för lågt på plantan. Sköljde av dom en 5 - 6 ggr. Blev ganska många små buntar, täckte väl en sjättedel av bottenytan. Allt blev jättebra så när jag ändå höll på så passade jag på att byta ut 5 - 10% vatten och rengöra filtret som hade lite dålig genomströmning. "Provmatade" växterna med en aning PMDD för fösrta gången, hällde i lite flytande kol. Gav räkorna mat. Sen åkte jag hem till mig. När jag kom hem till mig såg jag att 2 räkor hemma hade "försvunnit". I det akvariet har vi aldrig haft tur med räkor så senare på kvällen satte jag mig ner och sökte på räkdöd. Fick då upp en forumtråd på redbee där dom diskuterade om cryptar och anubias är farliga för räkor. Man trodde där att ev var cryptarnas växtsaft giftig för räkor. Vart självklart skiträdd men kunde inte göra någonting då eftersom jag var hemma. Fortsätta att läsa olika forum både engelska och svenska och ingen riktig info fanns men en hel massa spekulationer. Dagen efter kollade jag givetvis till dom så fort jag kunde. Allt såg bra ut, såg inte så många räkor men det kan bero på att det numera är ganska tätplanterat. Såg några stycken som så friska och krya ut. En hona hade alla ägg kvar. Fyllde på med mer filterbakterier utifall att.

Jag gjorde ungefär alla fel man kan tänka sig när jag fixade till det akvariet. Städa inte filtret och prova nya saker samtidigt. Mata inte räkorna samma dag som du byter vatten, planterar nya växter och stökar runt i akvariet. Men allt gick ändå bra. Det är också ganska mycket djur där i. En ancistrus, 14 galaxyrasbora, säkert runt 200 räkor (regnbågsräkor, körsbärsräkor och en amanoräka) samt MASSOR med snäckor av alla möjliga slag och storlekar.

 

Så till det andra akvariet, mitt lilla 20l aquael shrimpset. Det började som ett 7l dymax 1q3 med en dragonstone och en stor fin anubias minima. Köpte några räkor som tyvär dog ganska snart efter. Tänkte att vattenkvaliten antagligen varierade för mycket i det lilla akvariet så vi bytte upp det till akvariet vi har idag. Miniman fick följa med till det nya akvariet. Men stenen togs bort och byttes mot en mindre metallhaltig sten. 4st större räkor (troligen glasräkor) införskaffades tyvär droppade dom av en efter en med några månaders mellanrum. Den sista överlevde ca 8månader i akvariet. Så när jag rensade lite växter och bytte vatten så bestämde jag mig för att åka till djuraffären och köpa några körsbärsräkor. Köpte 5st och en vecka efter var det bara 2st kvar. Efter att ha läst runt på forumen så känns det som att räkdöden det ligger i tiden för när jag trimmar miniman. Det akvariet har nästan bara mossa, anubias och cryptar.

Det här akvariet sköts lite mer noggrant än mitt 54l. Snäckorna får aldrig bli för många, dom matas lite och 2ggr om dagen, vatten byts lite åt gången men regelbundet och bara med vatten som stått tills sig minst ett dygn och är preparerat med vattenberedningsmedel. Vi kontrollerar vattenvärdena regelbundet och värdet ligger lågt men inte under värdena för räkor.

 

Har börjat med en akvarielogg för varje akvarium för att kunna se lite mera direkt vad som faktiskt händer. Men det ser ut som att miniman iaf är giftig för räkorna.

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015