Livmodersinflammation

Livmoderinflammation

 

 

 

En läskig och 100% dödlig sjukdom om man inte hinner behandla i tid.

 

I min familj har vi haft 3 tikar som fått livmoderinflammation. Vi har haft turen att alla tre hundar har klarat sig och hämtat sig bra efteråt. Men det är långt ifrån alla hundar som klarar sig och om man ska ha en sportslig chans måste hunden komma in till en veterinär i tid.

 

Den första hunden som fick akut livmoderinflammation var Iza. Hon var runt 11år när det hände så hon var väldigt gammal. Det hela var väldigt obehagligt då hon gick upp på morgonen och blödde massor. Dom andra hundarna undvek henne och hon var väldigt väldigt hängig. Vi åkte in till veterinären och trodde vi skulle behöva ta bort henne. Väl framme fick vi alternativen antibiotika eller operation. Jag tyckte vi skulle ge henne antibiotika eftersom hon var så gammal. Men resten av familjen och veterinären tyckte vi skulle operera. Efter mycket om och men opererades hon. Hon klarade operationen bra och vi märkte en enorm skillnad hon blev piggare och gladare direkt efter operationen.

 

Den andra hunden som fick livmoderinflammation var Shingi. Hon fick det dagen efter hon förlöst 10st valpar. Vi var inte med när det hände då hon fick sina valpar hos kennel Antefa's men dom åkte in med Shingi och alla valparna till Bagarmossen och hon fick antibiotika och blev snabbt frisk. Tydligen hade symptomen varit att hon fått illaluktande flytningar. Det är inte heller helt ovanligt att tikar får livmodersinflammation så nära förlossning.

 

Den tredje var Qiarah och hon var även den som blev allra sjukast. Jag var inte hemma utan hos min pojkvän när hon insjuknade utan det var min mamma som hade hand om henne. Hon ringde och sa att något var fel med Qiarah men hon visste inte riktigt vad. Men hon hade matvägrat i några dagar och hon verkade ovanligt slö. Jag åkte hem och hon verkade mest slö. Inte helt ovanligt då det var mitt i sommaren och Qiarah inte riktigt tål värmen. När man tog ut henne stod hon bara där och ville inte gå men hon flåsade inte så det verkade inte bero på värmen. Senare på kvällen när alla utom jag gått och lagt mig så hörde jag henne hosta inte speciellt mycket men hon det låter som något i lungorna irriterar. Trodde hon kunde ha råkat få lunginflammation eller att någon godis fastnat i lungan. Dagen efter direkt på morgonen åkte vi in med henne och i stort sett undersökte dom henne inte ens en gång, hon hade varit där 5veckor tidigare och veterinären kände inte riktigt igen henne men det är en annan historia, hon röngades omgående och livmodern var förstorad. Tyvär var hon så dålig att det inte gick att operera henne på en gång. Hon lades in med smärtstillande, antibiotika och dropp och dagen efter genomgick hon operationen. Ytterligare två dagar till efter operationsdagen fick hon ligga inne med smärtstillande och dropp innan hon började repa sig. Hon fick spendera nätterna hemma för att få sova ordentligt. Det var otroligt jobbigt och hade vi väntat en dag till är det inte säkert att hon hade klarat sig. Veterinären hittade ingen anledning till hostan men den försvann direkt efter operationen.

 

 

Qiarah vilar ut efter operationen.

Lite info om livmoderinflammation

 

 

 • Limoderinflammation är 100% dödligt om man inte behandlar det i tid.
 • Man misstänker att livmoderinflammation till viss del är ärftligt. Det är vanligt inom vissa raser.
 • Uppträder oftast 2 månader efter löp. Men hundar kan insjukna när som helst.
 • Att tikar som fått en kull valpar inte får livmoderinflammation är en myt.
 • Drabbar oftast tikar i medelåldern eller lite äldre men kan drabba tikar i alla åldrar.
 • Var fjärde tik får livmoderinflammation.
 • Ett av det vanligaste tecknen är bruna illaluktande flyttningar och att hunden är nedstämd och hängig. Men även aptitlöshet, ökad urinering, feber eller undertemp är vanliga symptom.
 • Den vanligaste bakterien som orsakar livmoderinflammation är E. Coli.
 • Vissa tikar (dock ovanligt) dör kort efter att dom insjuknat eftersom kroppen hamnar i chock pga kraftig tillväxt av bakterier i blodet.
 • Tikar med, "struliga", ojämna löp tenderar till att ha lättare att få livmoderinflammation.
 • Det medicinska namnet är cervicit som är inflammation av livmoderhalsen eller pyometra som är inflammation av livmodern.
 • Trots forskning vet man inte riktigt varför vissa tikar får livmoderinflammation.
 • Vid operation av akut livmoderinflammation finns en risk att hunden drabbas av kompikationer, vissa av dom väldigt allvarliga.
 • Tikar som hormonbehandlats eller fått en abortspruta löper större risk att få livmoderinflammation.
 • Enda sättet att vara säker på att hunden inte får livmoderinflammation är att kastrera den.
 • Man kan behandla livmoderinflammation med antibiotika och hormoner men risken är stor att tiken får sjukdomen igen.

   

   

   

Livmoderinflammation är, även om den är vanlig, en väldigt allvarlig sjukdom. Ungefär samtidigt som Qiarah fick sjukdomen så insjuknade grannens engelska staffe in i sjukdomen. Hon klarade sig tyvär inte. Yamyam är mycket saknad av sin familj.

Qiarah var egentligen planerad att kastreras. Hon mådde aldrig bra under löpen och hon började bli lite till åren. Löpen var oftast struliga och hon var 28 månader gammal när hon löpte första gången. Hon hade även sk "tysta löp" ibland. Nu i efterhand vet jag faktiskt inte varför det drog ut på tiden och jag ångrar att jag inte bara fick det gjort. I framtiden kommer garanterat våra tikar att kastreras i tid. Kanske inte som unga men iaf innan dom blir för gamla. Kommer nog bero på om dom ska användas i avel eller inte.

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015