Plånbok i silvertejp

Ta loss arbetet från mattan och vik försiktigt över tejpen på andra sidan och släta ut.

Plånbok i silvertejp

 

 

Enkelt att göra och resultatet blir snyggare än man tror.

 

Den här DIY är uppdelad i flera delar för att inte bli för lång.

 

 

 

Vad man behöver.

 

Silvertejp. I hobbyaffärer finns det i flera färger, mönster och bredder.

Linjal. Förslagsvis en i stål men plast går bra.

Sax. Och en kniv eller skalpell om man har det annars går det med bara sax.

Skärmatta är definitivt ett plus och gör det hela mycket lättare. Men det går utan.

Penna kan vara bra att märka med om det behövs.

En återförslutningsbar påse om man vill gära ett myntfack.

 

 

 

Innan man sätter igång.

 

Se till att man har en ren plan yta att jobba på. Om man är rädd om underlaget och inte har en skärmatta kan man ta en vanlig plastficka och lägga ovanpå en tidning. Tejpen går att dra av plastfickan.

 

Börja med att skära 9st ca 25cm långa bitar av silvertejp.

Såhär borde det se ut när man tejpat fast bitarna mot varandra. Ta en ny tejpremsa tejpa den mot en rak kant vik upp kanten som man gjorde med första remsan. Skjut under den delen av stycket med klistersidan upp och släta ut.

Nu ska stycket renskäras. Har man en skärmatta använder man bara markeringarna på mattan. Annars får man hitta en 90graders vinkel som man kan använda för att få alla kanter raka.

Nu gör man insidan av plånboken. Här beskriver jag kortfickor men vill man ha myntfack eller genomskinlig kortficka så välj den tutorialen istället. Klipp till dubbelt så många tejpremsor som antalet kortfack du vill ha. Jag valde 3fack så jag klippte till 6st tejpremsor. Mer än 4 fickor gör plånboken för tjock.

Klipp bort kanterna en aningen vinklat så inga kanter sticker ut. Gör det på alla fickorna utom den som sitter längst fram.

När man skurit ut 9remsor silver tejp ska man sätta ihop dom med klistersidorna mot varandra. Dom ska sitta omlott så man hela tiden har en kant som sticker ut.

Sedan fortsätter man så med alla 9 bitarna. Tänk på att bitarna som ligger "bredvid" varandra inte ska överlappa men dom ska heller inte ha en glipa emellan. Det kan behövas några försök innan man får det bra.

Använd linjal för att få raka kanter. Stycket ska vara ungefär 22-23cm långt och runt 19cm högt.

Sätt ihop remsorna 2 och 2 med klistersidorna mot varandra. Det behöver inte vara precis utan om det sticker ut en halv millimeter åt något håll gör inte så mycket. Det kan man justera senare.

Gör så på alla fickorna. Och ta bort ev. tejp som hänger över kanten.

Sätt fast första fickan på ena sidan av plånboken med tejpen i nederkant. Se till att allt sitter rakt och släta ut tejpen. Nästa ficka sätts en aning nedanför den första. Gör så med alla fickor utom den sista.

Lättast är att tejpa fast en remsa mot en rak kant. Böj upp hälften (längst långsidan).

Så här der det ut när alla 9 bitar är på plats. Två klistriga kanter överst och nederst på arbetet är kvar och dessa ska nu vikas över.

Efter man skurit rent kanterna viker man stycket på ungefär mitten. Mittenvecket ska vara mellan två tejpbitar.

Jag skär alla mina fickor samtidigt så dom blir lika breda, men man kan använda den första som mall. Fickorna ska vara 9cm breda och en bred silvertejpsremsa hög.

Mät ut var mitten på plånboken är och gör en liten markering med en kniv eller en penna. Använder man kniv så skär inte igenom alla tejplager. Markeringen ska sitta i botten på plånboken på insidan. Det är väldigt viktigt att inte tejpa för många gånger över mitten då det blir svårt att vika ihop plånboken senare.

Den sista (yttersta) fickan sätts fast med en längre tejp. Det gör inget om den sticker utanför arbetet, det är bara bra. Men se till att den inte går över mittenmarkeringen. Tejpen ska gå precis fram till mitten markeringen hels en halv millimeter kortare. Klipp rent kanterna.

Ta en annan remsa och vänd den upp och ner så klistersidna är uppåt. Skjut in den försiktigt under den uppvikta remsan tills den ligger halva vägen in. Tryck försiktigt ned den uppvikta tejpen. Börja i biten och släta ut.

Vik över den klistriga delen. Lättast är om man gör båda ytterkanterna samtidigt. Då är det enklast att få det rakt. Släta ut så tejpen sitter ordentligt.

Vänder man på stycket borde en sidan vara lite högre än den andra. Den sidan ska vara ytterdelen på plånboken. Den lägre delen är insidan där facken sitter. Nu har vi gjort sedelfacket på plånboken. Och från och med nu jobbar man med plånboken vikt på det här sättet.

När fickorna är renskurna är det dags att göra överkanten. Använd en smalare silvertejp eller dela på en bredare. Delar man själv ska dom vara ca 2cm breda. Sätt tejpen mot en rak kant. Vik upp halva längst längden. Skjut in "fickan" halvvägs under tejpen och släta ut den.

Nu ska fickorna monteras inuti plånboken. Dela en bredare tejp eller ta en smalare tejp och tejpa den rakt (på samma sätt som när man gör överkanten på fickan) Men vik inte över tejpen på andra sidan.

Förslut kortändarna på fickorna genom att ta en smalare tejbit och sätt den tvärs över fickorna. En på insidan och en på utsidan. Klipp bort dom utstickande tejpbitarna. Gör likadant på andra sidan eller välj någon av dom andra alternativen för att avsluta arbetet.

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015