Mini terrarium

Mini terrarium

 

 

Otroligt söta små lättskötta terrarium. Perfekt för kontoret eller som gå bort present.

 

Första gången jag såg dom här små terrarierna vart jag helt kär. Dom är så otroligt söta och variabla och dessutom kan man göra dom riktigt billigt. Att dom dessutom är lättskötta gör dom helt perfekta även om man inte är någon växtperson.

 

 

 

Vad man behöver.

 

En genomskinlig behållare, helst i glas. Kan vara en gammal godisburk, en damejeanne, ett akvarium, osv.

Små växter, antingen små skott eller små billiga växter från någon blombutik. Växterna måste ha ungefär samma skötselkrav.

Sand, grus, perlite eller lecakulor.

Sphagnummossa eller finmaskigt tyg (typ nylonstrumpbyxa), som inte är biologiskt nedbrytbart.

Aktivt kol. Sånt man använder för vattenrening eller i akvariepumpar.

Jord som passar växterna.

ev. något att dekorera med, exempelvis, kottar, pinnar, stenar, miniatyrer och mossa.

 

 

 

Innan man sätter igång.

 

När man har allt hemma så börjar man med att tvätta behållaren noga och torka den torr. Skölj sanden om det behövs. Tar man sand utifrån så tvätta den alltid och använd aldrig sand man använder på vägarna på vintern. Lägg sphagnummossan i blöt om du använder det annars klipper du det finmaskiga tyget så att det täcker hela botten på behållaren. Bestäm dig även för vilken layout du vill ha på terrariet. Lättast är att bara placera krukorna i behållaren och flytta runt dom tills du är nöjd.

 

Häll i sanden i behållaren. Ungefär en fjärdedel till en sjättedel av behållaren ska vara sand. Använder man olika sorters sand ska den mindre sanden vara under den sanden som har större kornstorlek. Annars rinner den mindre sanden ner och blandas med den andra sanden.

Torka av insidan på glaset med en näsduk eller luddfri trasa. Var noga för när man fortsätter så kommer det inte gå att få bort småsaker som sitter på glaset. Var även försiktig så du inte råkar dra med dig mossa upp.

Efter man haft i sanden ska man ha i det aktiva kolet. Man lägger ett tunt lager men det behöver inte täcka sanden helt. Det aktiva kolet gör att vatten som rinner ner i sanden under inte börjar lukta.

Nu är det dags att hälla i lite jord. häll i ungefär hälften av den jord du tror det kommer behövas för att plantera dina växter. Gör små gropar i jorden där växterna ska stå men var försiktig så du inte rör runt mossan under.

Krama ur sphagnummossan ordentligt och lägg ett tunt, helttäckande lager ovanpå sanden och kolet. Om du använder tyg se till att tyget täcker hela sanden. Det här lagret ser till att jorden inte rinner ner i sanden efter ett tag.

Plocka ur växterna ur sina krukor och försök få bort det mesta av jorden. Är rätterna långa kan man trimma dom en aning. Sätt ner dom i groparna i jorden och fyll på med jord. Om den är svårt att komma åt kan man använda en sked. Jorden ska gå precis ovanför där rötterna slutar och stjälken börjar.

Tryck till mossan så det inte står upp några bitar.

Spraya ordentligt med en sprayflaska så det blir ordentligt genomfuktat. Om du ska ha mossa i så vattna efter man har placerat ut mossan. Torka av insidan med en näsduk eller luddfri trasa. Var nogrann men akta så du inte drar upp en massa jord på glaset. Sen är det bara att dekorera.

 

 

Succulenter.

 

Succulenter passar alldeles utmärkt i miniterrarium. Och vill man göra ett terrarium med succulenter så behöver man inte göra det som beskrivningen ovan. Utan man kan använda snygg finkorning sand och strunta i sphagnum, jord och aktivt kol. Istället kan man hälla en aning sand i botten på behållaren. Försiktigt plocka ur succulenterna ur sina krukor. Behåll den gjord som följer med, placera ut växterna och fyll på med sand tills jorden inte längre syns. Vattna mycket försiktigt och dekorera.

 

 

Ta hand om ditt terrarium.

 

Det första man ska tänka på är att aldrig ställa sitt terrarium i direkt solljus. Det blir alldeles för varmt och växterna riskeras att kokas. Men dom får gärna stå ljust.

 

Vattning beror på vilken typ av behållare man använder och vilka växter man har. Behållare som är helt slutna behöver knappt vattnas alls men om det börjar bildas imma på insidan av glaset så kan man öppna och låta det luftas lite. Behållare som har en öppning vattnas när det börjar bli torrt. Men man ska alltid vara försiktig och inte vattna för mycket.

 

Näring behövs i regel inte om terrariet inte varit igång under väldigt lång tid. Jorden innehåller redan näring och egentligen vill man inte att växterna växer eftersom det då finns en risk att man måste ta ut dom och plantera om dom. Men känner man ändå att man behöver tillsätta lite näring så se till att det är väldigt lite och inte alls ofta.

 

Rensa kan man behöva göra ibland. Ta bort döda blad och växtdelar så dom inte börjar ruttna. Om växterna blir för stora eller börjar breda ut sig för mycket kan man beskära dom en aning.

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015