Wabi kusa/Emersed

Wabi kusa/Emersed

 

 

Vacker stilren naturligt kaos.

 

Wabi kusa kommer från det japanska Wabi-sabi som mer eller mindre betyder det vackra operfekta enkla naturliga. En estetik där man ser det vackra i sånt som inte är helt perfekt.

Wabi = Japanska estetiken. Kusa = Boll av gräs. Jag kan ha fel men det är så jag har förstått det efter att ha läst om det.

 

I stort sett är det en liten plantering av antingen akvarieväxter som lärt sig leva i fuktig miljö ovan vattenytan eller terrarieväxter. Man kan använda lite vad som helst som behållare till wabi kusan, har sett allt från vackra glasskålar till gamla koppar, lerkrukor, akvarium, m, m. Nyckeln är att det ska vara enkelt.

Väldigt många akvarieväxter fungerar till det här då dom antingen växer i tidvattenzonen eller är rena sumpväxter.

 

Tittar man på hur andra människor gjort så använder dom allra flesta lera med sphangnum mossa runt om binder ihop med snöre och sen planterar man växterna på det. Det är nog det mest korrekta. Man kan köpa lerbollar från tyskland men jag kommer att testa med EpiWeb och Hygrolon eftersom jag har det hemma. Fungerar inte det så får jag testa något annat.

 

Vi har väl inte gjort det mest korrekta Wabi kusa så våra kanske mer ska kallas emersed set up. Det är en akvarieterm som betyder ovan ytan mer eller mindre.

Emersed = ovan vatten. Submersed = under ytan. Det är ett roligt och förvånansvärt enkelt sätt att ha akvarieväxter på.

 

Dom växter som är riktigt lätta att odla över vattenytan är Bacopa crenata, Hygrophila araguaia, Taxiphyllum barbieri, Staurogyne repens, Hemianthus callitrchoides och Alternanthera reineckii "mini". Två andra som är väldigt lätta och blir väldigt vackra om man ger dom mycket tid att acklimatisera sig är de olika Microsorum pteropus sorterna (jag har bara använt windelöv) och de olika mindre sorterna av Anubias (jag har bara använt barteri).

 

Microsorumen är nog den som överaskat mest. Har haft denna i akvarium i många, många år och den är tålig men sällan vacker. På land däremot så torkade den väldigt lätt i början men efter någon månad så tog den sig och började växa och för att vara en Microsorum så växte den riktigt fort men den blev också väldigt vacker. Så den kan jag varmt rekomendera. Hemianthus eller HC som den också kallas är också en som jag varmt kan rekomendera till att odla på land. Den täcker bra, blir jättefin, håller sig sådär superlåg och den växer fort.

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015