Trådalger

Bekämpning

Popolärnamn: Trådalg. Håralg.

Utseende: Långa, tunna gröna trådar. Kan bilda tjocka tofsar av alger.

Orsak: Trådalger får man ofta när akvariet mår bra och växterna växer på.

Övrigt: Trådalger är väldigt vanligt.

Trådalger

 

 

 

Långa, gröna trådar som gärna växer till sig i mossa.

 

Egna erfarenheter

Jag har massor av trådalger i mitt ena akvarium. Jag har försökt att få bort dom med allt från algmedel till täta vattenbyte. Inget verkar fungera utom manuell borttagning och då kommer dom snart igen. Dom verkar däremot trivas i mossa. Vad det beror på vet jag inte men bara i akvarium som är lite mörkare så har jag inte trådalger i mossan. I räkarkvariet har jag inga trådalger men det beror nog på räkorna. I ett litet akvarium som fick väldigt mycket ljus hade jag massor och jag fick rensa flera gånger i veckan. Har till och med försökt svällta bort dom genom att inte ge växterna någon extern näring. Men det gör bara växterna fula, algrna trivs lika bra ändå. För höga halter järn säger vissa även kan orsaka trådalger.

Om man läser andras erfarenhet av trådalger så verkar dom flesta inte ha några jätteproblem med dom och dom verkar försvinna eller minska när akvariet har gått in sig en aning.

 

 

1. Mekanisk borttagning

Ta bort dom precis innan vattenbyte. Dom flesta rullar upp dom på en uppruggad blompinne.

 

2. Co2

En del verkar få bort dom genom att dosera Co2 eller EC (easy carbo).

 

3. Djur

Räkor och en del snäckor äter trådalger. Otocinclus äter inte trådalger men infusorier som finns i trådalgerna så dom betar av och stör så algerna inte får något fäste.

 

 

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015