Cyano

Läser man runt på nätet så verkar det finnas lika många metoder att bekämpa cyano som det finns sorters cyano. Vissa säger att det beror på brist på kväve andra på för lite växter. Jag tror att olika typer av cyano kräver olika men rent generellt är det väldigt varmt i våra akvarier och ser man på Östersjön så är det i högsommarvärmen som algerna blommar. I Östersjön är bottnen död på många ställen så dåligt fungerande botten i akvariet kan säkert stämma. Ljus tycker dom iaf om.. Och ljus är lätt att få in i akvarium. Speciellt om dom står nära ett fönster eller belysningen är på länge. Men cyano klarar mindre ljus än många av våra akvarieväxter gör. För rena akvarier säger vissa. alltså brist på vissa näringsämnen. Nedan tar jag med några tips från nätet som verkar fungera för flera andra som haft problem med cyano.

 

 

1. Mörkläggning

Dom allra flesta får bort sina alger genom att totalt mörklägga akvariet i mellan 3 och 7 dagar. det måste däremot vara helt mörkt så inga springor eller glipor där det kan läcka in ljus. Man får även göra ett större vattenbyte eller två efter att man har slutfört behandlingen eftersom akvariet kommer innehålla mängder döda bakterier. Att ha flytväxter från början verkar också fungera för att slippa få cyano i akvariet.

 

2. Medicinering

Inte många algbekämpningsmedel fungerar på cyano men medicin mot bakteriella sjukdommar verkar fungera. Många nämner Teras General Tonic (medicin mot lite allt möjligt). Andra säger att det fungerar med vilken medicin mot bakterier och svampar som helst. Multicura fungerar däremot inte.

 

3. Cirkulation

Cyanon kan inte fästa sig och bilda mator om det är för hög cirkulation i akvariet. Tyvär måste det vara i hela akvariet så att det inte finns ett hörn eller bakom någon rot som det inte rör sig så mycket för då får cyanon fäste där.

 

4. Co2

Det verkar som att kolgödning i någon form kan dämpa eller få cyano att försvinna. Co2 är jättebra för växterna så det blir en extra bonus.

 

Bekämpning

Popolärnamn: Cyano. Cyanobakterier. Blågröna alger

Utseende: Cyano är lätt att känna igen. Färgen är grön åt det blå hållet och liknar inte färgen på växter eller andra alger. Men cyano kan även ha andra färger som röd eller brun. Den är slemmig och slemmet sprider sig oftas på växter, grus och växter. Lukten är också inte den mysigaste. Vissa säger att det luktar jord andra säger att det luktar ruttet.

Orsak: Precis som algblommningarna (samma typ av alg) i Östersjön så beror cyano i akvariet på obalans, ljus och troligtvis till liten del värme.

Övrigt: Cyano är egentligen varken alg eller bakterie utan någonting mitt emellan men man kan säga att dom är mer bakterie än alg. Det är troligen en av jordens första levande organismer och hjälpte till att syresätta atmosfären, det kan man ofta se om man har cyano i akvariet eftersom det oftast bubblar upp luftbubblor från dom. Det finns över 2000 olika arter av cyano och dom finns i både söt och saltvatten. Cyano är en otrolig överlevare, den finns nästan överallt, den kan ligga i dvala i jord i många, måmga år. Därför är det också omöjligt att förhindra att få in cyano i akvariet. En del av cyanobakterier producerar ett gift när dom dör och kan vara farliga för andra akvarieinvånare (andra livsformer över huvudtaget).

Cyano

 

 

 

En av akvariestens värsta fiender.

 

Egna erfarenheter

Jag har tillfälligt haft problem med cyano, men har aldrig riktigt haft någon algblomning. Jag har alltid försökt att ha mycket växter i akvariet och har jätteofta flytväxter. Dessutom har jag oftast ett väldigt lågt pH i akvariet vilket cyano tydligen inte ska tycka om. Men i mitt lilla tanganyika riparium så har jag fått cyano. Anledningen till att det hände är att jag höjde pH värdet i ett ganska nystartat akvarium. Jag hade mina misstankar om att det skulle gå dåligt och det gjorde det också. Min lösning var att göra om hela akvariet eftersom det ändå inte var helt rätt för fiskarna som fått flytta in. Än så länge vet jag inte om cyanon kommer komma tillbaka då det inte är speciellt länge sedan jag gjorde ändringen. Men det återstår att se. En sak till jag gjorde för att kanske förhindra att cyanon tar sig igen och det är att jag har riktigt mycket drag på pumpen. Det borde iaf förhindra cyanon från att bilda slemmiga mattor på inredningen. Har även haft cyano i en liten wabi kusa vas. Där stoppade jag ner en malaysisk sandsnäcka för att se om den åt upp cyanon och det gjorde den. Däremot gör dom inte det i tanganyika karet så det kanske bara var i brist på annan mat.

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015