Malaysisk sandsnäcka

Popolärnamn: Malaysisk sandsnäcka. Sandsnäcka. Trumpetsnäcka.

Vetenskapligt namn: Melanoides tuberculatus

Storlek: 3cm.

Utseende: Avlång, lite spetsig snäcka som ofta är vit längst ut på toppen för att övergå till ljusare brun eller beige och nära skalmynningen är den mörkare brun. den har randiga markeringar på skalet. Finns även svarta exemplar. Kroppsfärgen är gråbrun.

Föda: Omnivor, karnivor. Äter mest överblivet foder men även ägg från fiskar och snäckor och döda fiskar. En av dom få djuren som äter cyano.

Beteende: Syns oftast inte på dagen då den ligger nergrävd i sanden. På natten kommer den ut för att söka föda.

Ursprung: Asien, Afrika och Sydamerika. inplanterad i delar av USA och Europa.

Temperatur: 15 - 30°C

pH: 6 - 8,5

Akvariet: Är inte så petig men måste ha sand att gräva ner sig i.

Övrigt: Var förr en skräpsnäcka men har på senare år blivit populär tack vare att den äter överblivet foder och luckrar upp botten. Kan bli riktigt invasiv i ett akvarium om man ger dom möjlighet. Malaysiska sandsnäckan föder levande ungar men är fortfarande hermafrodit.

Malaysisk sandsnäcka

 

 

 

Älskad av vissa, avskydd av andra.

 

Egna erfarenheter

Jag har ett riktig hatkärlek för dessa djur. Dom är otroligt bra städare och om man svälter dom så äter dom mer än gärna cyano och andra alger. Däremot blir dom enkelt en riktig pest och dom är svåra att utrota. I mitt räkakvarium (54l) har jag flera hundra. Dom äter av räkornas mat så det är omöjligt att svälta dom där. Dom har dessutom nästan helt konkurerat ut alla andra snäckor (physa, poshorn och dammsnäckor) eftersom dom äter upp deras ägg.. I mitt 30l så har jag anentome helena och där slänger jag ner en hel del men dom förökar sig även där. Även under den tiden då bara snäckorna levde där och jag inte matade alls. Då levde dom på kiselalger (brunalger). Så dom kan bli en riktig pest i akvariet. Men det är en fin snäcka annars och har man inga planer på att föda upp vare sig andra snäckor eller fiskar som lägger ägg så gör dom bara bra saker i akvariet.

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015