Invertebrater

Invertebrater

 

 

 

Här är är alla djur som inte är fiskar.

 

Här nedan kommer lite info om dom olika grupperna av invertebrater som man kan ha i ett akvarium. Under artbeskrivningar hittar ni mer ingående information om dom olika arterna. Främst dom jag själv har eller har haft. Det fylls hela tiden på med flera artbeskrivningar.

 

 

Krabbor

Många mindre krabbarter kan hittas till och från i djuraffärer och även om dom ser små och söta ut så kräver dom allra flesta dels en landdel att gå upp på. Dels kräver dom ganska mycket utrymme då dom gärna sinsemellan bråkar och gärna tar mindre fisk. Dom är dessutom notoriska rymmare. Dom går ofta hårt åt på växtligheten också vilket gör att många ledsnar ganska fort på krabbor. Om man står ut med det så är det underbara djur att ha. En krabba däremot som inte funnits i handeln i så många år skiljer sig däremot ifrån andra krabbor. Det är mikrokrabban. Limnopilos naiyanetri. Denna lilla krabba är dels mycket liten, ungefär 1cm över skalet, och dels helt akvatisk. Den är väldigt skygg och svår att se och om man vill se dom ofta så får man antingen ha väldigt många eller ha dom i ett litet akvarium. Dom äter samma som dom små räkorna.

Snäckor

Det finns många vackra intressanta snäckor man kan ha i akvariet. Ofta gör dom även mycket nytta också då dom äter upp matrester som fiskarna missat och en hel del alger och döda växter. Man kan dela upp dom i olika grupper. Den första gruppen är skräpsnäckor. Här finns dom snäckor som man gärna får med nyköpta växter men som också blivit populära att hålla som akvarieinvånare här finns posthorn, malaysiska sandsnäckor, kanelbullar och dammsnäckor. Dessa snäckor är lätta att föröka och lätta att hålla. Det är dessa snäckor som man ofta får ofrivilligt med nya växter. Nästa grupp är prydnadssnäckor. Dessa snäckor är stora och färggranna här hittar man äppelsnäckor, asolene spixi, jätteposthorn och white wizard. Dessa har man för dom äter överblivet foder och dessutom är vackra att titta på. Äppelsnäckan är tyvär numera förbjuden att sälja i Sverige. Sulawesisnäckorna är en grupp av snäckor som är ny inom hobbyn. Dom har alla vridna spetsiga skal men har olika färger på kroppen och skalen. Dom flesta blir ganska stora och tycker om att ha lite utrymme så man ska inte hålla för många i för små akvarier. Neritesnäckor är en annan grupp som blivit populär att ha i sötvattensakvarier av 3 anledningar. Dels är dom vackra att titta på dom kommer i vackra färgkombinationer, dom äter mycket alger och dom förökar sig i bräckvatten, sånär som på någon eller några få ovanliga arter som kan reproducerar sig i sötvatten. Den sista gruppen är övriggruppen. I denna gruppen finns dom arter som inte riktigt passar in i dom andra grupperna. T ex. den snäckätande snäckan som lever av andra snäckor eller brotia.

Räkor

Akvarieräkor blev snabbt populära och nya arter eller avelsformer kommer hela tiden. den största anledningen till det är att man öppnade gränserna till indonesien och därifrån kommer många av våra nya fiskar och räkor. Många räkor kan vara svåra att hålla men det finns några bra nybörjarräkor. Räkorna kan delas in i 4 grupper. Den första är dom tåligare nybörjarräkorna. Här finns körsbärsräka som kommer i många olika färger, pearlräka och regnbågsräka. Dessa förökar sig lätt och kräver inte så mycket av sin ägare. Man kan också räkna hit amanoräkan som är otroligt lätt att hålla men som förökar sig i bräckvatten. Den andra gruppen är svårare räkor av samma släkte som dom lätta men som kräver en mer erfaren hand. Här finns bee räkorna och tigerräkorna. Sulawesiräkorna är en grupp med känsliga räkor som ställer höga krav på sin miljö. Dom kommer från ön Sulawesi i Indondesien. Den sista gruppen är dom större kraftigare räkorna som filterräkorna och långarmsräkorna. Filterräkorna fångar små matpartiklar i sina solfjäderformade främmre extremiter. Dom förökar sig i bräckvatten. Långarmsräkorna kan egentligen delas upp i två grupper dom med stora klor som kan vara aggressiva och som kan plocka mindre fiskar och andra djur. Och dom med små klor som oftast är mycket fredligare och låter andra djur vara.

Övrigt

Musslor och kräftor är två andra typer av invertebrater som ibland finns till försäljning i djuraffärer men som absolut inte lämpar sig i akvarier. Alla kräftor utom den svenska flodkräftan är absolut förbjuden att sälja eller inneha i Sverige. Flodkräftan tycker inte om innomhustemperaturer och blir ganska stor och därför platsar den inte i ett vanligt akvarium. däremot kan man ha dom i en större utomhusdamm. Musslor lämpar sig även inte heller för akvarium för att det är väldigt svårt att se till att dom får tillräckligt mycket foder. Dom spenderar hela dagarna med att filtrera vatten och det betyder att man skulle behöva ha väldigt mycket mat som flyter runt i vattnet hela tiden. Den andra anledningen är att musslors larver ofta är parasiter på fisk. Tilläggas kan att musslor dör väldigt långsammt när dom svälter så det är möjligt att dom överlever i flera månader efter att man införskaffat dom.

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015