Siamesisk algätare

Popolärnamn: Siamesisk algätare.

Vetenskapligt namn: Crossocheilus oblongus

Storlek: 15cm.

Utseende: En typisk bottenfisk i utseendet men simmar i hela akvariet. Färgen är beigebrun med en svart längsgående rand längs hela kroppen. Den liknar en del andra arter som flying fox.

Föda: Omnivor, men övervägande växtätare. ska ha en växtbaserad diet men tar levandefoder om det erbjuds. Duktig på att äta alger som annars ratas av andra algätare.

Beteende: En duktig algätare som spenderar mestadels av tiden med att beta alger. Som unga är dom stimmbildande men som äldre kan hanarna vara revirhävdande. Oftast går det bra sålänge hanarna kan etablera egna revir. En bra fisk för sällskapsakvarium.

Ursprung: Thailand

Temperatur: 21 - 26°C

pH: 6 - 7,5

Akvariet: Den måste ha ganska mycket plats så ett akvarium på 120l eller större är att rekomendera. Akvariet ska vara inrett med sand, stenar och drivved. En del växter är också bra men behöver en del simutrymme. Vattnet ska vara strömmande och syrerikt då den lever i floder i det vilda.

Övrigt: Mycket populär fisk men man bör tänka på att den blir ganska stor för ett vanligt sällskapsakvarium.

Siamesisk algätare

 

 

 

Pigg algätare som går sin egen väg.

 

Egna erfarenheter

Jag har tre som bott ganska länge hos mig. Dom betar hela tiden alger även om dom hellre äter fiskmat. Kan inte påstå att dom växer jättefort och mina har ännu inte nått några 15cm. Dom är ungefär 8 -10cm stora. Mina bråkar aldrig med varandra och definitivt inte med några andra heller och hos mig där dom går med ancistrus, garra rufa och kopparbarber så tappas dom nästan bort ibland men dom hänger gärna på garra ruforna i deras stökande efter mat. Dom hänger strax bakom dom och plockar allt som dom rör upp. Dom är heller aldrig skygga eller speciellt lättskrämda. Tycker dom är riktigt trevliga, lätta att hålla och orsakar inga som helst bekymmer utom när man behöver plocka ur dom ur akvariet för dom är snabba och otroligt duktiga på att gömma sig. En bra nybörjarfisk .

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015