Mångbandad snäcklekare

Mångbandad snäcklekare

 

 

 

Charmiga små tanganyika ciklider

 

Popolärnamn: Mångbandad snäcklekare, Multis.

Vetenskapligt namn: Lamprologus multifasciatus

Storlek: 3cm för hona 4 - 4,5cm för hane.

Utseende: Liten ciklid och som både det latinska och det svenska namnet antyder har den ganska många tvärränder i mörkare brunt. Kroppsfärgen är ljusare brun eller brunbeige. Ögonen har en turkosblå glans och under ögat går ett glänsande blått band som bara syns i vissa vinklar. Denna blåa glans finns även på kroppen.

Föda: Omnivor, men övervägande växtätare. ska ha en växtbaserad diet men tar levandefoder om det erbjuds. Duktig på att äta alger som annars ratas av andra algätare.

Beteende: Det är en art som passar bäst med likasinnade. Den gräver mycket och kräver tomma snäckskal som den gömmer sig i om den känner sig hotad och som den leker och föder upp sina yngel i. Den skyddar sitt lilla revir runt snäckan, även mot mycket större fiskar men i övrigt är den fredlig. Lever i kollonier så man ska hålla dom i grupp.

Ursprung: Tanganyikasjön i Afrika

Temperatur: 22 - 26°C

pH: 7,5 - 9

Akvariet: Akvariet kan vara på 40l och uppåt. Den ska ha fint grus och fler snäckor än fiskar. Snäckorna ska vara så pass stora att fisken kan simma in i snäckan och gömma sig. Vinbergssnäcka är ett bra allternativ. Växter är kanske inte att rekommendera då dom kan gräva upp dom men lite stenar som avgränsar reviren är bra.

Övrigt: En av dom minsta cikliderna.

Egna erfarenheter

Gick i nästan ett år och funderade på dessa små ciklider. Är egentligen lite av en ciklidhatare. Har tidigare bara haft röd juvelciklid och pallettciklid. Palletterna var rätt menlösa och juvelcikliden tyckte jag om men han var svår att hålla med andra fiskar. Men multisarna verkade så små och intressanta. Har läst på många forum om hur inbitna ciklidmänniskor älskar dessa små varelser. Sagt och gjort köpte en grupp på 4st och jag har inte ångrat mig. Har iofs inte haft dom så länge men dom är superhärliga. Dom har sina små intriger emellanåt men det går ganska snabbt över. Och sådär jättegriniga är dom inte, när det är matdags så accepterar dom att någon av dom andra simmar över deras snäcka. Dom får bara inte hänga kvar för länge. Än så länge har inte mina lekt så vet inte hur det blir då.

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015