Kopparbarb

Kopparbarb

 

 

 

Tåliga, pigga, vackra fiskar.

 

Popolärnamn: Kopparbarb

Vetenskapligt namn: Puntius titteya

Storlek: 5cm

Utseende: En vacker röd barb. Honorna är gula och rundare kroppsformen.

Föda: Omnivor. Äter allt standardfoder men uppskattar att få levande eller fryst ibland. Äter gärna av alger man skrapar av rutorna.

Beteende: Kopparbarben är en väldigt aktiv fisk som inte stimmar på samma sätt som andra stimfiskar. Dom utnyttjar hela akvariet. Hanarna spenderar mycket tid med att spänna fenorna åt både andra hanar och honor. Dom blir väldigt tama om man spenderar tid vid akvariet och lär sig mattiderna fort.

Ursprung: Sri lanka.

Temperatur: 20 - 27°C

pH: 6 - 8

Akvariet: 100l. Många sidor rekomenderar mindre akvarium (60l) men dom är väldigt aktiva och vill man ge dom en chans att röra sig ordentligt så bör akvariet vara större. En del av akvariet ska vara tätt planterat och en del ska vara öppen. En mörkare botten och dämpad belysning eller flytväxter gör att hanarna färgar ut ordentligt. Det är en ganska trevlig sällskapsfisk som går bra ihop med dom flesta andra fiskar även dom som är betydligt mindre.

Övrigt: En mycket bra nybörjarfisk.

Egna erfarenheter

Köpte kopparbarber bara för att få in lite färg i mitt garra rufa akvarium. Det är en otroligt tacksam och enkel fisk. Att den dessutom har massor med färg och alltid är synlig i kombination med ett intressant beteende gör att jag faktiskt tycker mer om dom än jag trodde att jag skulle. Men sägas kan att dom blev större och grövre än vad jag trodde. Jag visste att dom skulle bli lite större men dom är nästan dubbelt så stora som dom som finns i djuraffären. Har inte provat att leka dom än men dom har lekt flera gånger i sitt vanliga akvarium men då äts tyvär äggen upp. Om man bara vill ha ett vacker akvarium hemma så är definitivt kopparbarben en perfekt kandidat. Dom krånglar aldrig med maten. Dom är alltid framme och är aldrig skygga. Har aldrig sett dom nypa fenor eller hävda sig mot andra fiskar. Helt enkelt riktigt trevliga fiskar. I framtiden kanske några endlers få flytta in och då får vi se om dom låter dom vara men jag tror att det kommer gå bra.

 

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015