Kolglödstetra

Popolärnamn: Kolglödstetra, amandatetra.

Vetenskapligt namn: Hyphessobrycon amandae

Storlek: 2,5cm.

Utseende: En liten tetra med orange till röd färg. Kan vara grå. Hanarna en aning starkare i färgerna och honorna en aningen rundare i kroppsformen.

Föda: Omnivor, men äter nog mest mikroorganismer och zooplankton i det vilda.

Beteende: En trevlig liten stimfisk som i sällskap av större fiskar inte kommer till sin rätt. Den är lite skyggare och mer lättstressad än många av dom andra "vanligare" tetrorna. Men får man dom att trivas är dom är dom riktigt trevliga och syns mycket.

Ursprung: Sydamerika.

Temperatur: 20 - 27°C

pH: 5 - 7

Akvariet: Akvariet ska vara minst 30l. Mycket växter ska finnas tillsammans med lite drivved och gärna lite flyttväxter. Botten ska vara mörk och gärna inrett med lite löv. Den tycker inte om för mycket rörelse i vattnet.

Övrigt: Man vet inte så mycket om hur kolglödstetran lever i det vilda. Den är inte alls lika vanlig som neontetran, koppartetran eller sorgmantelstetran men har blivit populär som nanofisk.

Kolglödstetra

 

 

 

En liten, anspråkslös, vacker tetra

 

Egna erfarenheter

Jag har inte haft den här tetran så länge men det är en mycket trevlig fisk. Dom trivdes inte i mitt 30l akvarium så dom fick flytta in med galaxyrasborerna i 54l akvariet och där trivs dom verkligen. Dom har till och med fått rasborerna att bli lite mindre skygga. Även om dom gömmer sig precis när man kommer fram till akvariet så kommer dom snabbt fram igen och kollar om man stoppar ner någon mat. Dom tar däremot mina baubaltis yngel vilket hos mig inte gjort så mycket eftersom baubaltisarna nästan trängt undan körsbärsräkorna helt. Nu har körsbärsräkorna blivit fler men jag har även sett att några av baubaltiynglena klarat sig. Så dom kanske gör en del nytta i akvariet. Färgen är jag väldigt förtjust i, mina är inte röda utan har en varm orange färg som gör sig jättefint till mörkgröna växter som anubias och monosolenium tenerum. Har man dessutom flyttväxter som gör att akvariet blir lite mörkare så framträder färgerna ännu mer.

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015