Kampfisk

Popolärnamn: Kampfisk. Siamesisk kampfisk. Betta.

Vetenskapligt namn: Betta splendens

Storlek: 7cm.

Utseende: Kampfisken kan ha många olika färger och fenformer. Vanligaste är röd eller blå veiltail, men allt från rosa till vita eller svarta och flerfärgade eller metallic finns. Fenformerna varierar också från kortfenade till delade fenor eller fenor som utspärrade sträcker sig 180grader eller mer.

Föda: Karnivor. Äter i naturen små insektslarver och kräftdjur. I akvariet ska dom ha en varierad kost. Fryst foder och levande foder är bra men man kan gärna komplettera med bettagranulat som är gjort för kampfisk.

Beteende: Kampfiskar har fått sitt namn av att hanarna slåss tills någon av dom dött. Så hanar ska aldrig hållas tillsammans men även honorna kan ha ganska mycket humör. Annars är det en personlig fisk och ingen är den andra lik. Den tycker inte om när det är stökigt och rörigt runt dem så lugna fiskar med inte allt för starka färger eller stora fenor fungerar som sällskap.

Ursprung: Kambodja och Thailand.

Temperatur: 23 - 30°C

pH: 6 - 8

Akvariet: Akvariet ska vara 30l eller uppåt och inrett med mycket växter och gärna lite flytväxter men den måste komma åt vattenytan. Vattnet får inte strömma utan man får ställa ner pumpen eller ha någon form av ytterfilter. En liten del simyta behövs också. Akvariet får gärna var långt hellre än högt.

Övrigt: Ofta ser man hanarna i små, små displayakvarium och anledningen sägs oftast vara för att dom kan drunkna i ett större akvarium för dom simmar så dåligt. det är absolut inte sant utan dom kan trivas i nästan hur stora akvarium som helst och man bör ge dom utrymme att röra sig på.

Kampfisk

 

 

 

Vackra, ädla men med mycket humör.

 

Egna erfarenheter

Kampfisken är en av dom fiskar jag älskar allra mest och det är inte för den är väldigt vacker och lättlekt utan för dom är så otroligt personliga. Under den tiden jag födde upp kampfiskar så hade jag hanar som bokstavligen hatade att se mig till en som var så tam att han bara behövde skymta när man gick förbi så skyndade han fram till glaset. Men också honorna är intressanta och egentligen kanske ännu mer än hanarna eftersom dom kan bo tillsammans. Men dom har precis lika mycket humör. Visa är lite blyga medans andra är rent utsagt elaka. Vill man ha flera honor tillsammans så får man ha ett lite större akvarium eftersom dom gärna kommer ihop sig om småsaker och rangar ganska ofta. Dom tycker helt enkelt inte om att vara i varandras personliga bubbla hela tiden. Men dom är väldigt roliga att titta på när dom har sina dispyter. Numera finns honorna i lika fina färger som hanarna eller åtmindstonde nästan lika färgstarka så det är en bra fisk att ha i ett sällskapsakvarium så länge dom andra fiskarna är lugna av sig. Jag tycker verkligen att honorna får för lite uppmärksamhet när det gäller kampfiskar för dom är helt enkelt underbara. Kampfiskar brukar även ha en speciell sovplats där dom sover varje natt, det kan vara ett blad till en svärdsplanta eller en bit av en rot.

När jag hade kampfiskar så brukade jag ge honorna vinglösa små blomflugor man kan köpa till grodor. Dom blev alldeles till sig över det fodret och hoppade nästan ur akvcariet, det var det bästa dom visste.

 

Lite tips för den som funderar på att skaffa en kampfisk är kampfiskar har väldigt små magsäckar och korta tarmar så man ska aldrig ge dom för mycket mat för dom blir väldigtt lätt förstoppade. Man ska hellre ge dom lite mat flera gånger om dagen. Dom kan även bli förstoppade om dom får för mycket mat med skal som artemia eller moina. Skulle dom ändå bli förstoppade kan man ge dom lite ärta (fibrer) och sedan låta dom gå utan mat i någon till några dagar så brukar det ge med sig.

 

Ett annat tips att tänka på är att många av dom kampfiskar som finns i djuraffär är sönderavlade och både är små och taniga och inte blir så långlivade. Vill man ha en välmående kampfisk som kan leva länge och må bra så bör man vända sig till en uppfödare. Det finns några i Sverige som föder upp bra, kvalitativa kampfiskar.

 

Det sista att tänka på att kampfisken numera är lite känslig mot sjukdom så man får se till att vattenkvaliten och fodret man ger dom är av bra kvalite. Och som skrivet tidigare köp en fisk från en uppfödare.

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015