Fiskar

Fiskar

 

 

 

Här kommer lite olika artbeskrivningar på dom fiskar jag har och har haft

 

Här nedan kommer en förenklad version av dom olika grupper av fiskar vi har i våra akvarier. Om jag någon gång får tid till det så skriver jag en mer utförlig beskrivning. Vill ni läsa mer om olika arter så kommer jag lägga upp artbeskrivningar på iaf dom fiskarna jag har och har haft.

 

 

Ciklider

Ciklider är en mycket stor grupp av fiskar. Den delas inom akvariehobbyn oftast in i ca 8 grupper. Ibland i fler än så. Den första gruppen är centralamerikanska ciklider dessa ciklider är ofta ganska stora mellan 15 och 30cm. Dom vanligaste i denna grupp är nog flower horn och papegojciklid som båda är avelsformer eller hybrider. Sydamerikanska dvärgciklider är en grupp där en av våra vanligaste akvariefiskar finns. Fjärilscikliden. Fiskarna ur denna grupp blir sällan mer än 12cm stora och många mycket mindre än så. Discus är en annan grupp som egentligen bara består av en art men som finns i ett nästan oändligt stort antal avelsformer. Den sista gruppen från sydamerika är den övriga. Här finns en hel del olika ciklider som dom populära scalaren och påfågelscikliden och dom olika arterna jordätare. Den första gruppen från Afrika är gruppen Malawicikliderna. dessa fiskar kommer från Malawisjön i Afrika. Dom flesta är färgglada i gula och blå nyanser och många är även randiga. Den andra stora gruppen ciklider från Afrika är Tanganyikacikliderna som kommer från sjön Tanganyika. Dessa ciklider är även de färglada men oftast inte i samma utrstäckning som malawicikliderna. Den sista gruppen ciklider från Afrika är dom övriga cikliderna. Här finns västafrikanska ciklider, ciklider från Viktoriasjön en del andra sjöar samt floder och blifloder. Den sista ciklidgruppen är helt enkelt övriga ciklider i denna gruppen finns asiatiska ciklider samt en del ciklider från delar av Afrika som inte platsar i dom andra Afrikanska grupperna t ex. Tillapia eller fiskar från Madagaskar.

Ciklider kommer i många olika färger och storlekar men man kan säga att ciklider i regel är fiskar med ganska mycket humör. Många är revirhävdande och ganska beskyddande om sin avkomma. Det kanske inte är en grupp som i första hand lämpar sig för den nyblivna akvaristen även om några få arter är lätta att hålla och skulle passa nybörjaren. Dessa fiskar passar kanske främst dom som vill ha stora akvarier och som är intresserade av fiskars beteende. För många av dom visar upp väldigt spännande beteende speciellt under lek och yngelvård.

Karp och karpartadefiskar

Karpar och karpartade fiskar är en stor och ganska spretig grupp som egentligen antagligen kan indelas i många olika mindre grupper. Dom flesta är stimlevande och fredliga. Dom mest ikoniska är dom kallvattenlevande karparna koi och guldfisk. Som troligen är tillhör världens första domesticerade fiskar. Sedan har vi dom bottenlevande karpartade fiskarna där några av våra vanligaste akvariefiskar ingår som kuhliål, praktbotior, eldstjärt och siamesisk algätare. En annan grupp är daniorna som blivit väldigt populära dom senaste åren tack vare sin oftast lilla storlek och lugna attityd som gör att många lämpar sig för nanoakvarier. Rasbororna är en annan grupp som på senaste tiden blivit jättepopulär av samma anledning som daniorna har. För att dom minsta akvariefiskarna kommer från denna grupp. Dom är ofta pigga, aktiva fiskar som kan hållas i mindre akvarium. Barber är också en del av gruppen karpartade fiskar, ur den gruppen kommer några av dom fiskar vi haft väldigt länge som akvariefisk som tigerbarb och kopparbarb. Dom allra flesta fiskar ur denna grupp, iaf ur akvaristsynpunkt, kommer från tropiska delarna av Asien. Dom kallvattenslevande finns distribuerade över stora delar av norra halvklotet.

Killis

Killis delas in i två grupper årstidsfiskar som i det vilda finns i vattendrag som torkar upp och endast äggen överlever till nästa gång. Sedan finns gruppen ej årstidsfiskar. Dessa fiskar lever i vattendrag som inte torkar upp. Ingen av grupperna blir speciellt långlivade. Många av dom är väldigt vackra. Har inga personliga erfarenheter av dom.

Labyrintfiskar

I gruppen labyrintfiskar finns några av dom kanske mest uppskattade akvariefiskarna och också den första akvariefisken som importerades till Europa. Gruppen har fått sitt namn av labyrintorganet som sitter i gomen och gör att fisken kan tillgodogöra sig syre från luften. Det gör att dom kan leva i miljöer som är väldigt syrefattiga och som andra fiskar inte klarar. Dom allra flesta labyrintfiskar är ganska små i storleken och lever av insektslarver, vattenloppor och liknande men jätteguramin som är den största i gruppen lever i större floder och sjöar och äter övervägande växter (alger). Många av labyrintfiskarna kommer från Asien där många lever i små stillastående svartvattendrag. En del kommer från Afrika som dom olika klätterfiskarna. Gemensamt för dom är att dom inte gillar när det är stökigt runt omkring sig utan trivs antingen med andra lugna fiskar eller med små stimfiskar. Vanliga akvariefiskar ur denna grupp är kampfisk, makropod, dvärggurami och kyssgurami.

Levandefödande tandkarpar.

Den här gruppen har nog alla som haft akvarium ett tag haft fiskar från. Här finner man guppy, svärdbärare, mollies och platy som nästan alla om inte alla akvarister någon gång haft i sina ägor. Gruppen har fått sitt namn pga att många av dom aldrig lägger ägg utan äggen kläcks inuti honan precis innan ungarna föds. Det ger ungarna en bättre överlevnadschans då ynglena är större och mer utvecklade en andra fiskars yngel. Dom flesta levandefödande tandkarpar är omnivora och dom flesta trivs också med en ganska hög andel salt i vattnet. Det är en trevlig grupp med många fina lättsköta fiskar som passar både nybörjare och mer erfarna akvarister men det finns även en del lite svårare, ovanligare arter med intressanta med intressanta beteenden. Gruppen finns i huvudsak i Sydamerika men några arter finns i Central och Nordamerika.

Malar

Malar delas normalt in i 3 olika grupper. L-malarna från Sydamerika är nästan omåttligt populära och allra vanligast är ancistrus sp. som är en av dom mest populära fiskarna i handeln. Den är även otrolig lättskött och lätt att få att föröka sig. Gibbicep är en annan vanlig L-mal som tyvär köps när dom är små och sedan bli för stor för dom flesta vanliga sällskapsakvarium. Många arter är herbivora eller omnivora men en del är karnivora. Samtliga är till kroppsformen ganska lika även om färg, huvudform längd, bred och storlek kan skilja sig mycket. Dom är typiska sugmunsmalar med en bottenlevande livsstil. Fjällen är oftast hårda och ser ut som pansar och fenorna har hårda fenstrålar. Den andra gruppen är pansarmalar eller corydoras. Dessa små pigga malar trivs i stim i lite större akvarium med fin sand som bottenmaterial, där bökar dom runt i jakten på mat. Fiskarna har som namnet antyder kraftiga fjäll som ser ut som pansar. Munnen är ganska liten och alla arterna har små skäggtömmar som hjälper dom i födosökandet. den sista gruppen är övriga malar. Härfinns alla malar som inte passar in i dom andra grupperna. Här finns stora rovmalar som elektrisk mal, gulper, clariasmal och redtailed catfish. Dessa lämpar sig inte så bra för nybörjare eller om man inte har plats för monstruöst stora akvarium. Men en del mindre malar finns här som knorrmal, glasmal och banjomal. För den vanliga akvaristen finns inte så många arter i denna grupp som passar.

Regnbågsfiskar

Den här gruppen har fått fler och fler medlemmar senaste åren och dessa fiskar är nästan alltid färgglada och nästintill glittrande. Mycket vackra fiskar som trivs i stim. Dom stora regnbågsfiskarna bör få ganska mycket simyta då dom är väldigt aktiva men även för att dom ibland kan vara lättskrämda och man riskerar då inte att dom flyr rakt in i glaset. Några få som blivit populära senaste åren är Trådfena och Pseudomungil arterna dessa är ganska små och passar i det lite större nanokaret. Hanarna har vackra färger och fenor som dom spelar för honorna med. Dom är intressanta i sitt beteende och fina i färgen. Dessa fiskar kommer olikt dom flesta av våra andra akvariefiskar från Madagaskar, Australien och Nya Guinea. Några få arter kommer från andra ställen runt Australien.

Tetror och tetraliknande fiskar

Den här gruppen är ganska stor och här finner man några av våra äldsta och populäraste akvariefiskar. Neon, sorgmantel, silvertippsteta och dom olika bilbukarna är tetror som länge funnits i handeln och som fortfarande är väldigt populära. Andra arter som vargtetra, sötvattensbarracuda och piraya tillhör denna grupp men blir väldigt stora och påminner inte alls om dom klassiska tetrorna vi är vana att se i djuraffären. Silverdollar och pacu är mer lika dom vanliga tetrorna men blir även dom väldigt stora. Tetrorna och dom tetraliknandefiskarna kommer från Sydamerika och Afrika där man finner dom i backvatten, floder och sjöar. Dom flesta tetrorna gör sig ofta bra som stimfisk i ett vackert inrett akvarium dom är oftast små, lättskötta och dom flesta vanliga arter ger sig varken på växter eller andra fiskar.

Övrigt

I den här gruppen finns alla fiskar som inte kan placeras i någon annan grupp dom allra flesta är större, karnivora fiskar. En stor del i denna grupp är egentligen inte sötvattensfiskar utan bräckvattensfiskar. Till dessa hör kulfiskar, gobeider, paddfisk, sötvattensmuräna, sötvattenskantnål, sötvattensplattfisk och månfisk som alla har släktingar i saltvatten. dessa fiskar är mycket intressanta men kräver som regel en mer erfaren akvarist och självklart en del salt i vattnet. En hel del kallvattensfiskar som man har i damm och som finns vilt eller förvildat i sverige finns även här t ex. ruda, nors elritsa och stör. Ormhuvudfiskarna och knivfiskarna finns även här. Dessa är svåra att hålla men intressanta båda grupperna är specialiserade. Ormhuvudfiskarna är notoriska jägare med stor aptit som även har labyrintorgan som gör att dom kan användas luft och kan om den vill använda fenorna att gå på land med. Dom kan klara sig flera dagar på land sålänge det är fuktigt och det har till och med hänt att den klarat flera dagar i en kylbox. Knivfiskarna har ett elektrisk organ som hjälper dom att hitta föda. Andra typer av fiskar i gruppen är gar, fengädda, datnioides, risfisk och dom två vanligaste i gruppen. öronål och fjärilsfisk

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015