Garra rufa

Garra rufa

 

 

 

Trevliga, lättskötta clowner.

 

Popolärnamn: Doktorfisk, Kangalfisk, Psoriasisfisk, Spafisk, Garra rufa.

Vetenskapligt namn: Garra rufa

Storlek: Upp till 16cm

Utseende: Garra rufa ser ut som många andra sugmunsmalar i kroppsform. Färgen är brun till brunspräcklig, fenorna är rödaktiga. På stjärtroten finns en mörkare fläck. När en Garra rufa blir stressad eller mår dåligt tappar den färgen och blir nästan vit. Väldigt små könsskillnader.

Föda: Omnivor. Äter det mesta, men fodret ska vara mer åt det vegetabiliska hållet än det animaliska.

Beteende: Garra rufan är en fisk som är pigg, nyfiken stimfisk. Den blir väldigt lätt tam. Den är fredlig mot både sina artfränder och andra fiskar men den är ganska bufflig så man får välja akvariekamrater med omsorg. Sinsemellan kan dom ranga och bråka en del men det är sällan några allvarliga strider och det går över ganska fort.

Ursprung: Turkiet, kangal.

Temperatur: 15 - 30°C

pH: 6,5 - 8

Akvariet: Minst 120l för en liten grupp. Vill man ha fler får man skaffa ett betydligt större akvarium. Botten ska vara finare sand. Inredningen får gärna vara stenar och rötter och en del tåligare växter, gärna med ordentliga rotsystem så klarar dom sig. Dom behöver ett större simutrymme och simmar i hela akvariet inte bara på botten.

Övrigt: Garra rufan finns ofta på spa där dom äter död hud. Det är absolut inget liv för garra rufa fiskar och dessa fiskar blir sällan långlivade.

Egna erfarenheter

Garra rufan är en av mina favoritfiskar. Dom är alltid pigga och alltid i farten. Dom är väldigt orädda och allt nytt som kommer ner i akvariet måste undersökas närmare. Tyvär så gör det att nya växter måste planteras många gånger innan dom låter dom vara. När man städar eller plockar runt så hänger dom alltid runt händerna. Inte så roligt när man skrapar rutorna. På många sidor står det att dom äter alger. Och nog är dom på alger och tuggar men ser aldrig att några alger skulle försvinna. Våran största Garra rufa lägger sig i handen när man har händerna i akvariet. Sen ligger han där tills man tar ur handen eller släpper ner honom.

 

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015