Endlers guppy

Egentligen har jag inte så stor erfarenhet av just endlers men jag har en jätteerfarenhet av vanlig guppy då jag haft sådana i nästan en tredjedel av mitt liv. Endlers är mindre och snabbare. Det är nästan omöjligt att fota dom. Hanen på bilden här nere i längst till höger vart jag väldigt förtjust i. Han verkar inte ha något svart pigment och i djuraffären såg han helgul med lite rött på. När han kom hem till ledbelysningen lös halva han upp i neongrön. Riktigt snygg faktiskt. Så han blir nog definitivt en jag kommer avla på i framtiden. Hanen och honan på dom två mittenbilderna är samma färg och ser i verkligheten rosametallic ut. Bilderna jag tagit gör dom verkligen inte rättvisa men dessa blir nog även något att avla på.

 

Det första jag kommer göra är att se hur ynglena ser ut. Samtliga honor var troligen gravida vid tillfället jag köpte dom och hanarna samt honor (och säkert några hanar också) som kommer födas kommer vara dom jag avlar vidare på.

 

Tilläggas kan att med största säkerhet är dessa inte helt "renrasiga" endlers. Dom har helt fel färg för att vara det och är troligen blandning med guppy. Att dom är köpta i en djuraffär gör mig ännu mer säker på att det rör sig om blandningar. Nu gör det inte mig specielt mycket eftersom det var färg jag ville ha och egentligen ville jag ha vanlig guppy men akvariet som dom bor i är för litet för vanlig guppy.

 

 

Efter bara två veckor hos oss så ser jag redan 4 yngel. Dom håller sig undan bland växterna mest men man ser dom när man matar med liquifry. Ena gråa honan har krympt lite så jag gissar på att det är hon som släppt ynglena. Snart är det nog dags för den rosaröda (störzbach?) honan för nu börjar även hon se rund ut. Här är ynglena ca 2 dagar gamla. Man kan se lite blått skimmer på dom redan. På bilden längst till höger är ynglet ca 6 dagar gammalt. Nu börjar ynglena vara ute mera med dom vuxna fiskarna. Ibland kan någon hona jaga dom lite men dom är inte alls lika nervösa längre. Dom är ungefär dubbelt så stora som dom var på dom första bilderna.

Endlers guppy

 

 

 

Pigg, liten, lätthållen levandefödare.

 

Popolärnamn: Endlers guppy, Endler, Campoma guppy.

Vetenskapligt namn: Poecilia wingei

Storlek: 2,5cm hane, 4cm hona.

Utseende: Påminner mycket om den vanliga guppyn men är mindre och ofta inte riktigt lika färgglad. Men dom finns i många färger och färgkombinationer. Och letar man lite så hittar man endlers som är lika färgstarka som vanlig guppy. Hanarna är mindre med mer färg och längre fenor. Honorna är större och oftast grå.

Föda: Omnivor, med en större del vegetabiliskt.

Beteende: Liten och väldigt pigg fisk. Den är orädd i akvariet så länge det inte finns någon fisk som jagar den. Den får ofta ungar. Honorna kan bära på upp till 20 yngel. Den är otroligt lätt och anspråkslös. En perfekt nybörjarfisk.

Ursprung: Sydamerika (venezuela).

Temperatur: 22 - 28°C

pH: 7 - 8

Akvariet: Akvariet ska vara minst 30l. Gärna mycket växter och lite salt i vattnet. Annars är den inte så kingig med inredningen.

Övrigt: Egentligen vet man nog inte så mycket om hur guppyn överlag lever i det vilda. Det pratas ibland om att endler och vanlig guppy egentligen är samma art då vildfångade (vanliga) guppyn är mindre och påminner väldigt mycket om varandra. vanlig guppy och endlers guppy kan få ungar med varandra och troligen är dom allra flesta som är till salu idag blandningar av dessa två. Och det gäller båda arterna.

Egna erfarenheter

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015