Ancistrus

Ancistrus

 

 

 

En tacksam, lättskött algätare.

 

Popolärnamn: Ancistrus, skäggmunsmal, L144, harneskmal.

Vetenskapligt namn: Ancistrus sp.

Storlek: 10 - 15cm

Utseende: En ganska robust mal. Färgen är oftast mörk och jämn i färgen med små ljusare prickar. Albino eller gul är också vanliga. På senare tid har även långfenade och röda blivit ganska populära. Hanarna har (som vuxna) greniga utväxter på huvudet som kan bli ganska stora. Honorna har också dessa men dom är mycket mindre och inte alls lika många.

Föda: Herbivor, måste ha trä att "tugga" på. Maltabletter för växtätande malar är bra. Äter en del alger. Mest som ung.

Beteende: Fredlig och lättlek sällskapsfisk. Hanarna är revirhävdande mot artfränder.

Ursprung: Sydamerika, Amazonas.

Temperatur: 22 - 27°C

pH: 6 - 8

Akvariet: 100l eller större. Akvariet ska vara inrett med rötter och gömställen. Gärna en del växter men finbladiga växter kan ätas upp om den inte får tillräckligt med vegetabiliskt foder.

Övrigt: Ursprunget verkar vara ifrågasatt men Paraguay kommer oftast upp. Kan vara en korsning med andra arter i samma släkte.

Egna erfarenheter

Har haft ancistrusmalar i flera omgångar under hela livet. Allihopa har varit väldigt individuella, vissa har varit stora andra små. Vissa toleranta andra i det närmsta griniga. En jag har nu är väldigt skygg medans en av dom andra är "akvariets skräck" när det är matdags. Han vaktar maten med livet som insats annars är han hur tolerant som helst. Det enda som jag har märkt är att dom långfenade verkar lugnare och mer toleranta, dom växer även långsammare. Men det kan också ha med färgen att göra. Har bara haft kortfenade, normalfärgade Och långfenade röda eller albino. Kanske ska prova att köpa en långfenad normalfärgad och en kortfenad albino för att se någon skillnad.

 

Något som verkar viktigt för ancistrusarna är att det finns många gömställen skrymslen och vrår att försvinna i. Dom trivs inte alls i en kal miljö. Trä är självklart också viktigt för dom eftersom dom äter det men det ger dom en trygghet att kunna smälta in i en fin rot och dom kan verkligen försvinna på en trärot. Att dom är nattaktiva kan säkert stämma men mina är ute mest på dagen vad jag sett. Jag matar iofs bara mina på dagen. Vill man att dom äter alger får man vara sparsam med matandet.

 

Mina nuvarande ancistrusar är inte fullvuxna någon av dem utan dom är mellan ca 9månader och 2år. Men tidigare har jag haft vuxna. Dom kräver sitt utrymme som vuxna och därför ska man inte ha för många i ett för litet akvarium. Det tar väldigt lång tid innan dom är vuxna jämnfört med många andra fiskar eller så har det varit för mig iaf.

 

När det gäller art så är jag ganska säker på att det är olika arter i vad som populärt kallas för ancistrus. Det finns oändligt många L-malar och vissa är mycket lika den vanliga ancistrusen i beteende, storlek och utseende. När man först importerade fiskar från amazonas så visste man inte lika mycket om mängden olika arter som fanns eller vilka dessa kunde vara. Mina jag har nu som alla kommer från olika kullar och ställen för att få dom (förhoppningsvis) inte så nära släkt visar väldigt olika utseenden och beteenden. Oavsett så är det en enkel och anspråkslös fisk som blir väldigt personlig.

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015