30l paludarium

30l paludarium

 

 

 

Remake av 7l Anentome helena och 30l Exo terra.

 

Efter mycket strul, pill, planerande och huvudvärk har remaken äntligen blivit av. När nya karet, ett AquaEl shrimpset smart, inhandlades och växter och djur började plockas ur. Ganska snabbt kom vi fram till att det mesta som fanns i redan innan inte gick att räddas. Antingen var det överväxt av alger eller så gick det inte att plockas ur utan att förstöra växterna för mycket.

 

Djuren däremot trivs lite för mycket. Det visade sig att anentome snäckorna inte hunnit äta så mycket som jag stoppat i så sandsnäckorna hade lyckats föröka sig i anentome karet. Så det blir till att inhandla några fler.

 

Paludariet / akvariet var svårt att inreda med det jag hade köpt men i slutändan så blev det en stor redmoor rot som tar upp en ansenlig del av akvariet. Botten är Tropicas plantgrow substrate men inte så mycket som var rekomenderat. Över det är det riktig finkornig sand, en blandning mellan den befintliga rödsvarta sanden och en liten påse svart gnistrande sand. Vattendelen är på 20l och växterna i den delen, än så länge, är Hygrophila araguaia, Plagiomnium cf. affine, Riccardia chamedryfolia och Leptodictyum riparium. Landdelen som består nästan enbart av mossor blev efter mycket eftertanke en okänd mossa plockad utifrån, Fissidens fontanus, Fontinalis antipyretica och Hydrocotyle tripartita. Jag var ute efter mossa som skulle ge så stor variation i utseende som möjligt. Själva landdelen är gjord av cocosfibermatta, bonsainät och en mängd sugkoppar.

 

Senare kommer jag nog inhandla en mindre anubias av något slag, någon form av cryptocoryne samt HC för landdelen. HC, Hemianthus Callitrichoides, är otroligt enkel och tacksam att odla emersed plus att den är låg och den ljusgröna färgen gör sig otroligt bra till den mörka mossan. Tyvär var den en av växterna som inte gick att räddas från terrariet.

 

I djurväg så förutom snäckorna så har jag en tanke på att ha någon liten rasbora men jag är även väldigt sugen på att skaffa mig någon räka men det blir om ett tag för jag vill att vattenvärden stabiliserar sig ordentligt först.

Copyright © All Rights Reserved

hanssonshundar.se 2005 - 2015